Så vinner du en vårdnadstvist

En vårdnadstvist kan mycket väl vara en av de mest stressande upplevelser som en förälder kan uthärda, särskilt när du inte vet vad du kan förvänta dig. Även om du inte är den som gör det till en ”strid”, måste du gå in i domstolen med en solid handlingsplan för att bevisa att du är den lämpligare föräldern. Använd dessa tips för att planera ditt ärende och öka sannolikheten för att du kommer att uppnå det resultat du hoppas på.

Innan du börjar

Innan du börjar förbereda dig och börjar planera hur du ska hantera den här situationen rekommenderar jag dig starkt att ta kontakt med en kunnig jurist. Det finns många saker som den kan hjälpa dig med som du inte ens hade kommit att tänka på själv. Men om du inte är intresserad av att ta kontakt med en jurist så har jag lite tips på hur du kan gå tillväga i denna jobbiga process. Här kan du hitta en riktigt kunnig advokat inom vårdnadstvister.

Innan du dyker in i en lång och utdragen strid om vårdnaden av ditt barn, fråga dig själv om det kan undvikas. Föräldrar som är intresserade av att få ensam eller ”fullständig” vårdnad hamnar ofta i domstol, som är en svår kamp eftersom ingen av parterna är villiga att kompromissa för att nå en överenskommelse. I sådana fall avgör domstolen i slutändan vem som kommer att få vårdnaden av barnet, och resultaten kan i värsta fall leda till att du inte får ha vårdnaden. Det är därför det är viktigt att överväga om en kompromiss är möjlig och om gemensam vårdnad faktiskt kan vara till ditt barns bästa – det vill säga den största stabiliteten och den säkraste miljön för honom eller henne. Om du efter noggrant övervägande fortfarande övertygad om att ansökan om ensam vårdnad är ditt bästa eller enda alternativ, måste du förbereda dig för vad som ligger framöver.

Förberedelse

Förberedelse innebär att du gör dina läxor, om du inte vill anställa en erfaren och kvalificerad familjerättsadvokat och även om du gör det, tar dig tid att förstå barnförvaring lagarna. Framför allt ta det inte för givet att domaren kommer att se ditt ärende från din dina ögon. Domstolens enda syfte är att göra det som är bäst för ditt barn, och att visa att du delar detta fokus kan gå långt mot att hjälpa ditt fall. Ett par saker du kan göra för att hjälpa dig i detta arbete:

Visa ditt engagemang som förälder

Känner till detaljerna om deras utbildning (vad är deras favoritämne och namnet på deras lärare?), Favorit tidsfördriv och vänner. Har de allergier eller andra medicinska problem eller speciella behov? Om du vill vara ditt barns primärvårds leverantör, var beredd att visa domaren att du bryr dig nog för att känna till de fina detaljerna i deras liv.

Samarbete med din partner

Varje förälders vilja att stödja och underlätta barnens pågående relation med den andra föräldern är viktig för domstolen. Domare vill veta att ingen av er kommer att stå i vägen för dina barns förhållande till ditt ex. På samma sätt kommer de inte att se positivt på föräldrar som har sin dåliga mun framför barnen eller stör något besök.

Hur dömer domstolen?

Dom främsta faktorerna för domstolens beslut:
Mest passande föräldern

Föräldrar som är involverade i vårdnadsfrågor bör förstå att det som gör en förälder ”bättre” i domstolens ögon inte alltid stämmer överens med din egen synvinkel.
Vittne

Domaren vill se en riktig bild av dig som en bra förälder, så fråga familjemedlemmar, grannar, lärare och alla andra som kan vittna för er.

Det här blev en lite längre text än vanligt men tycker att detta är ett otroligt viktigt ämne. Jag hoppas innerligt att jag kunde hjälpa er med min begränsade kunskap inom detta område.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *