Borde du försäkra din hund?

Korta svaret är ja, det är en väldigt bra idé att försäkra din hund av många anledningar. I den här texten kommer jag att gå igenom dom största fördelarna med att försäkra din hund och vilka eventuella konsekvenser som kan uppstå om du inte gör det.

Vad täcker försäkringen?

Vi kan börja med att ta upp exakt vad det är för något en försäkring täcker. Det är inte en helt simpel fråga att besvara då olika försäkringsbolag erbjuder olika tjänster. Men man kan vara ganska säker på att dom allra flesta ersätter kostnader för olyckor och många sjukdomar. Ett bra tips är att försäkra hunden innan den är 4 månader gammal för att få optimala skyddet för din valp. Ett annat tips är att ha din hund försäkrad oavbrutet, inte endast för om det skulle hända något men även för att få bästa omfattning av försäkringen. 

Varför bör du försäkra din hund?

Nu kommer vi till den stora frågan, varför behöver du försäkra din hund? Vad kan hända om du inte gör det? Jag kommer ta upp dom 3 viktigaste anledningarna att försäkra din hund:

Stora kostnader

Jag vet många som tänker att om dom bara sparar pengar varje månad så har dom tillräckligt för att betala om något olyckligt händer, det tänkte jag med innan jag skaffade min hund. När jag sen kollade upp vad en operation eller liknande skulle kosta utan försäkring insåg jag snabbt att det inte skulle funka med min ekonomi, ett brutet ben till exempel kan lätt leda till kostnader mellan 40-50.000 kronor. Kombinera den här informationen med att veterinärkostnaderna ständigt ökar då man gör allt mer komplicerade kirurgiska ingrepp på hundar. Vilket gör att rehabilitering och eftervård blir vanligare. Behandlingstider kan ibland sträcka sig över flera månader till hunden har återfått sina fulla funktioner igen. Det sista man vill som hundägare är att inte kunna betala för den vård som krävs för att ens hund ska bli bra igen.

Ny hund 

Ett argument som jag har hört många gånger och som chokar mig lika mycket varje gång är att man lika gärna kan köpa en ny hund om något skulle hända. För att inte tala om hur omoraliskt och enligt mig helt fel det är, du kommer aldrig att kunna få “din hund” tillbaka. Jag vet att hundägare kan hålla med om att hunden är en del av familjen och det skulle aldrig kännas lika med en ny hund. Om det här inte påverkar dig dock och du känner att det är viktigare för dig att spara pengar kan jag meddela dig att det inte kommer att funka. Det är nämligen betydligt dyrare att köpa ny hund, Tänk på allt tid och alla pengar som är nerlagda på uppfostran, träning och en fördjupad relation. Att börja från noll igen kan nästan aldrig löna sig.

Trygghet

Om du läser igenom vad som ingår i de flesta försäkringar så förstår man att det är en hel del saker som kan hända med sin hund. – Jösses, och vad kan komma att drabba just min hund tänker man. Saker som nästan alla försäkringarna täcker är medicin, avbrutna tänder, dolda fel, skadestånd i samband med en olycka, olika typer av rehabilitering mm. En försäkring ger dig trygghet att din hund alltid kommer att kunna få den vård som krävs för att den ska må så bra som möjligt. 

1 reaktion på ”Borde du försäkra din hund?”

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *